Artikkelit
Seitsemän uskomattominta shakkiennätystä

Seitsemän uskomattominta shakkiennätystä

SamCopeland
| 182 | Hauskaa & Triviaa

Ennätykset innoittavat meitä kaikkia tavoittelemaan suuruutta. Shakin pitkä perinne on tuottanut ennätyksiä, jotka ovat kestäneet vuosikymmeniä, ja jotkin niistä saattavat hyvin kestää vuosisatoja.

Tässä on seitsemän historian uskomattominta shakkiennätystä.

Pisin voittoputki: Maailmanmestari Bobby Fischer – 20 (tai 19?) peliä

Bobby Fischer, World Chess Champion

Bobby Fischer, maailmanennätyksen haltija useimmasta peräkkäisestä voitosta mestaritason shakissa. | Kuva: Wikipedia.

Mestaruustavoittelussaan, joka kulminoitui lopulta ottelussa Boris Spasskya vastaan, Bobby Fischer voitti hämmästyttävät 20 peliä eliittipelaajia vastaan. Hänen voittoputkensa alkoi Palma de Mallorcan Interzonaaleista 1970, jossa hän voitti seitsemän peliä peräkkäin. Koska Oscar Panno luovutti pelinsä siirtoakaan tekemättä, jotkut shakkihistorioitsijat eivät laske tätä peliä mukaan.

Näitä seuranneissa kandidaattipeleissä 1971 Fischer voitti Mark Taimanovin ja Bent Larsenin täydellisellä 6-0 tuloksella. Voitettuaan ensimmäisen pelin Tigran Petrosiania vastaan tätä seuranneessa ottelussa Fischer hävisi seuraavan pelin ja katkaisi voittoputkensa.

Tämän jälkeen Fischer jatkoi kuitenkin voittoisaa kulkuaan Petrosiania ja Boris Spasskya vastaan ja saavutti lopulta shakin maailmanmestaruuden.

Kunniamaininnat:

  • Maailmanmestari Bobby Fischer – 11/11 1963/64 Yhdysvaltain mestaruus
  • SM Fabiano Caruana – Seitsemän voittoa 2014 Sinquefield Cupissa

Pisin tappioton putki: Maailmanmestari Mihail Tal – 95 peliä

Mikhail Tal, World Chess Champion

Mihail Tal, maailmanennätyksen haltija useimmasta peräkkäisestä mestaritason pelistä ilman tappiota. | Kuva: Wikipedia.

Mihail Tal oli kuuluisa luovasta hyökkäystyylistään, joka oli erityisen hyvin näkyvillä hänen maailmanmestaruusottelussaan Mihail Botvinnikia vastaan v. 1960. Voittaessaan tuon ottelun hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin maailmanmestari 23 vuoden ikäisenä. Tämä oli toinen ennätys, joka kesti aina vuoteen 1985 saakka, jolloin 22-vuotias Garri Kasparov päihitti Anatoli Karpovin.

Talin uraa vaivasivat terveysongelmat ja hänen epäyhtenäiset suorituksensa ovat toisinaan vieneet huomiota pois hänen uskomattomilta myöhemmiltä vuosiltaan. Lokakuusta 1973 lokakuuhun 1974 hän pelasi 95 pelin tappiottoman putken – saavutus, jota kukaan pelaaja ei ole tullut edes lähelle.

Kunniamaininnat:

  • Mihail Tal (taas!) – 85 peliä heinäkuusta 1972 huhtikuuhun 1973
  • Maailmanmestari José Raúl Capablanca – 63 peliä helmikuun 10: stä 1916 maaliskuun 21:een 1924

Pisimpään hallinnut maailmanmestari: Emanuel Lasker – 27 vuotta

Emanuel Lasker, World Chess Champion

Emanuel Lasker, pisimpään hallinnut maailmanmestari. | Kuva: Wikipedia.

Emanuel Laskerista tuli historian toinen maailmanmestari, kun hän päihitti Wilhelm Steinitzin v.1894. Hän piti mestaruudestaan kiinni aina vuoteen 1921 saakka, jolloin José Raúl Capablanca nousi mestariksi päihittämällä hänet. Lasker jatkoi pelaamista eliittiturnauksissa 1930-luvulle saakka. Usein mainitaan, että Laskerin aikaa maailmanmestarina pidensi Ensimmäinen maailmansota, joka lykkäsi otteluita Rubinsteinia ja Capablancaa vastaan. Vaikka ennätyksestä vähennettäisiin nämä otteluttomat vuodet, Laskerin aika hallitsevana maailmanmestarina olisi yhä selvästi pidempi kuin minkään muun maailmanmestarin.

Kunniamaininnat:

  • Maailmanmestari Garri Kasparov – 15 vuotta (1985-2000)
  • Maailmanmestari Mihail Botvinnik – 13 ei-yhtenäistä vuotta (1948-1963)

Korkein Elo-luku historiassa: Maailmanmestari Magnus Carlsen – 2882

Magnus Carlsen, World Chess Champion

Maailmanmestari Magnus Carlsen, kaikkien aikojen korkeimmalle pisteytetty pelaaja. | Kuva: Maria Emelianova.

Magnus Carlsen saavutti tämän FIDE-listojen merkkipaalun toukokuussa 2014. Epävirallisesti hän saavutti tätäkin korkemman Elo-luvun 2889 live-pistetilastossa. Joidenkin mielestä pisteytyksen inflaatio tekee tällaisista ennätyksistä merkityksettömiä, mutta Chess.comin analyysi osoittaa, että shakkitaito tosiasiassa edistyy aikojen kuluessa.

Tätä kirjoitettaessa vain 12 pelaajaa on saavuttanut 2800 Elo-luvun. Carlsen on ainoa pelaaja, joka on päässyt lähelle lukua 2900.

Kunniamaininnat:

  • Maailmanmestari Garri Kasparov – 2851 heinäkuussa 1999
  • SM Fabiano Caruana – 2844 lokakuussa 2014

Historian nuorin Suurmestari: SM Sergei Karjakin – 12 vuotta ja seitsemän kuukautta

Sergey Karjakin, Chess Prodigy

SM Sergei Karjakin, kaikkien aikojen nuorin suurmestari. | Kuva: Maria Emelianova.

Karjakin on tätä kirjoitettaessa ainoa pelaaja, joka on ansainnut suurmestarin arvonimen 12 vuoden ikäisenä. Karjakin sai ensimmäisen kokemuksensa maailmanmestaruusottelusta, kun hän juuri 12 vuotta täytettyään toimi Ruslan Ponomariovin sekundanttina FIDEn maailmanmestaruusottelussa Vasily Ivanchukia vastaan.

Vuonna 2016 Karjakin sai oman tilaisuutensa maailmanmestaruuden voittamiseen Magnus Carlsenia vastaan. Ottelu ratkaistiin lopulta tie-braken rapid-peleillä Carlsenin hyväksi, kun varsinainen 12 klassisen pelin ottelu oli päättynyt tasan 6-6 molempien pelaajien voittaessa yhden pelin.

Kunniamaininnat:

  • Maailmanmestari Bobby Fischer – 15 vuotta 6 kuukautta ja 1 päivä vuonna 1958
  • SM Judit Polgar – 15 vuotta 4 kuukautta ja 28 päivää vuonna 1991

Eniten simultaanipelejä: SM Ehsan Ghaem Maghami – 604 peliä

Ehsan Ghaem Maghami, Simultaneuos Chess

SM Ehsan Ghaem Maghami, maailmanennätyksen haltija simultaanishakissa. | Kuva: Wikipedia.

Simultaaninäytös on joukko yhtäaikaisesti pelattavia pelejä useita vastustajia vastaan. Tavallisesti vastustajat istuvat pöytärivissä tai -ympyrässä, ja mestari kiertää pelaajalta toiselle tehden siirtoja jokaista vastustajaa vastaan.

Ehsan Ghaem Maghami, yhdeksänkertainen Iranin mestari, pelasi hämmästyttävästi 604 pelaajaa vastaan yhtä aikaa saavuttaakseen maailmanennätyksen useimmista simultaanivastustajista. Hän voitti 580 peliä, pelaten tasan vain 16 peliä ja häviten 8 simultaaninäytöksessä Teheranissa, Iranissa. Näytös järjestettiin helmikuun 8. - 9. päivä 2011 Shahid Beheshtin yliopiston urheilustadionilla.

Kunniamaininnat:

  • Susan Polgar – 326 vastustajaa, 309 voittoa, 14 tasapeliä, 3 tappiota vuonna 2005
  • José Raúl Capablanca – 103 vastustajaa, 102 voittoa, 1 tasapeli vuonna 1922

Eniten simultaani-sokkopelejä: SM Timur Gareyev – 48 peliä

Timur Gareyev, Blindfold Chess

Timur Gareyev, maailmanennätyksen haltija sokkoshakissa. | Kuva: Mike Klein.

Yksi huomattavimmista saavutuksista shakissa on sokkoshakki. Sokkoshakissa pelaajalla ei ole lupaa katsoa laudalle. Pelaajan on pidettävä nappuloiden asemat mielessä koko pelin ajan ja siirrot välitetään shakkinotaation avulla. Simultaani-sokkoshakkinäytöksessä näytöksen antajan on pidettävä muistissaan kaikkien pelien asemat yhtä aikaa – huikaiseva osoitus shakkitaidosta ja keskittymiskyvystä.

Timur Gareyev teki uuden maailmanennätyksen tässä lajissa joulukuun 3.-4. päivä 2016, kun hän pelasi 48 pelaajaa vastaan yhtä aikaa. Hänen tuloksensa oli 35 voittoa, seitsemän tasapeliä ja kuusi tappiota. Voit kokea tämän uudelleen Chess.comin raportissa maailmanennätys-yrityksestä.

Kunniamaininnat:

  • FM Marc Lang – 46 vastustajaa vuonna 2011
  • SM Miguel Najdorf – 45 vastustajan peliä vuonna 1947

Innostuitko yrittämään omien shakkiennätystesi rikkomista? Tee tili Chess.comiin ja ryhdy oppimaan shakkia tänään!

SamCopeland
NM Sam Copeland

I'm the VP of Chess and Community for Chess.com. I earned the National Master title in 2012, and in 2014, I returned to my home state of South Carolina to start Strategery: Chess and Games. In late 2014, I began working for Chess.com and haven't looked back since.

You can find my personal content on Twitch , Twitter , and YouTube where I further indulge my love of chess.